Scherp zicht op je computer

 

Hoofd- en rugpijn, pijnlijke schouders, maar ook jeukende, droge of rode ogen zijn symptomen van het ‘Computer Vision Syndrome’ of CVA.

De flexibiliteit van de ogen wordt danig onder druk gezet wanneer je voortdurend wisselt tussen je computerscherm en een document, of andere dingen die je van dichtbij moet zien: je ogen raken vermoeid.

Wie jonger is dan 40, kiest best voor brillenglazen die speciaal voor visuele vermoeidheid ontwikkeld zijn. Deze zogenaamde computerglazen hebben een extra sterkte onder in het glas, die extra ondersteuning biedt waar nodig. Ze verlichten de taak van je ogen om het zicht van dichtbij en tussenin scherp te stellen.

Boven de leeftijd van 40 jaar opteert men op het werk meestal voor een leesbril, maar een comfortabele werkplek vereist een perfect zicht op alle afstanden. Daarom volstaat een leesbril niet. De ideale oplossing is een progressieve bril, waarmee je op alle afstanden een optimaal zicht hebt, vooral tussen 1 m en 30 cm.

Wij hebben een ruime keuze aan verschillende oplossingen van gerenommeerde glasleveranciers om de computergebruiker het leven gemakkelijk te maken.

In combinatie met een antireflectiecoating, die de weerkaatsing van het scherm en ander kunstlicht vermindert, helpen deze glazen uitstekend tegen vermoeide ogen.

Lichtgekleurde brillen verzachten op hun beurt het contrast en beperken de lichtintensiteit van het scherm.

Enkele tips om je zicht te bevorderen:

  • Blijf op 50-70 cm van het scherm.
  • Neem een rechte houding aan, maar blijf ontspannen. Hou je hoofd en schouders recht, zonder te forceren. Je lichaam vindt zo vanzelf zijn natuurlijke zwaartepunt.
  • Kijk ieder kwartier op van je scherm en kijk 15 seconden lang naar een voorwerp in de verte.
  • Plaats je scherm iets lager, zodat je licht neerwaarts kijkt. Je ooglid bedekt een groter deel van je ogen, zodat ze beter bevochtigd blijven.
  • Knipper regelmatig met de ogen.
  • Zorg ervoor dat de helderheid van je scherm gelijk is aan het omgevingslicht.